Varför förebyggande tandvård?
Förebyggande tandvård är viktigt för att underhålla din munhälsa. Därför är det viktigt att du regelbundet låter oss kontrollera så allt är som det ska. Då kan vi tidigt upptäcka om du har början till karies eller någon inflammation. Det är bra att upptäcka sådant tidigt för annars är risken att det kan utvecklas till större besvär som allvarlig karies eller tandlossning vilket i sin tur innebär dyrare behandlingar. Här kan du läsa mer om tandlossning.
De flesta vet hur viktigt det är med rörlighet och motion för att hålla sig frisk. Lika många vet säkert att det är bra att lämna in sin bil på service då och då för att undvika att bilen går sönder med dyra reparationer som följd.
Förebyggande tandvård handlar om precis samma sak. Vi undersöker dina tänder med jämna mellanrum för att eventuella åtgärder skall utföras i tid. På så sätt håller du dina tänder fina och fräscha samtidigt som du sparar in både besvär och pengar på onödiga behandlingar.
Egna tänder är alltid bäst!
Gnisslar eller pressar du tänder?
Då är du inte ensam. Kanske tror du att detta är bagatellartat men att pressa ihop käkarna hårt eller gnissla tänder kan faktiskt ge dig en rad olika besvär. Dina tänder slits snabbare och du kan få huvudvärk. Därför är det bra om du kontaktar oss på 711-Kliniken om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder. Det finns hjälp att få som kan hindra framtida besvär.
Tandgnissling
Oftast sker tandgnissling på natten, särskilt i perioderna då du går mellan djup och ytlig sömn. Det är vanligt att barn gnisslar tänder väldigt högljutt, framför allt i 5-7-års åldern. Oftast upphör detta när barnet har fått sina permanenta tänder.
Möjliga följder av att du gnisslar tänder
Tänderna slits lite snabbare än vanligt, speciellt på framtänder och hörntänder. Ibland kan kanterna på tänderna bli vassa eller taggiga.
Även om du gnisslar mycket så sker nötningen av dina tänder långsamt.
Tandpressning
sker både på natten och dagen. När man pressar tänder på dagen beror det oftast på stress.
Symtom om du pressar tänder
- Det knäpper eller låter från ena eller båda käkarna när du öppnar eller stänger munnen.
- Du har svårt att gapa stort.
- Du har ont eller känner dig trött i käkmusklerna. Det kan beskrivas som att du har träningsvärk i ansiktet på ena eller båda sidorna.
- Smärta i käken när du gapar eller tuggar. Ibland kan det kännas värre när du tuggar seg mat.
- Du kan känna en oklar ömhet eller smärta i tänderna. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.
- Du har en dov, molande värk i tinningen eller över pannan.
- Ilningar i tänderna som kommer av att dina tänder fått små tandsprickor. Värk och ömhet kan tyda på djupare sprickor.
Bettskena i Jönköping
Oftast blir får patienten bra behandling med hjälp av en bettskena som vi provar ut och som är särskilt anpassad för just dina tänder. Bettskenan hjälper till att lossa på spänningarna i bettet och skyddar samtidigt dina tänder. Behandling med bettskena ger inte några biverkningar. I början kan du dock uppleva att det spänner lite i tänderna. Din salivproduktion kan också påverkas en aning. Dessa besvär är tillfälliga och brukar försvinna efter någon vecka.
Kontakta oss på 711-Kliniken om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder. Vi kan hjälpa dig med rätt behandling.