711 Kliniken Symbol färg

Tandimplantat i Jönköping

Tandimplantat med titanskruvar

Metoden innebär att en titanskruv fästs i käkbenet och fungerar som en konstgjord tandrot, vilken man senare fäster en tandkrona på. Om du saknar flera tänder blir det antingen fråga om flera enskilda tandimplantat med kronor alternativt en brolösning vilket är en serie sammansatta konstgjorda tänder som fäst vid två eller flera titanimplantat.

Titan är en metall som går väldigt bra ihop med vävnaderna i kroppen och har en unik förmåga att växa fast i vårt skelett/ben.

Vilka fördelar har tandimplantat?

  • Det både känns och ser ut som riktiga tänder.
  • Du kommer att ha lättare att tugga med implantat i jämförelse med en avtagbar protes.
  • Då implantaten sitter permanent fast får du en mycket högre komfort.
  • Implantat är väl beprövat och har lång hållbarhet.
  • Implantat förstör eller påverkar inte dina friska tänder negativt
  • Med implantat får du fasta tänder utan att behöva slipa ned friska tänder.

Så går en implantatbehandling till

Undersökning och planering

Vi börjar med en grundlig genomgång av din allmänna hälsa. Vi går även igenom eventuella tobaksvanor, allergier och medicinering.

Därefter genomför vi en noggrann undersökning av din mun. Vi behöver bland annat se så det finns tillräckligt med plats där fixturerna (skruvarna) ska sättas och att ditt käkben är tillräckligt kraftigt för att kunna ta emot titanskruvarna. Vi använder röntgen som hjälpmedel vid denna undersökning.

Efter undersökningen går vi igenom dina förutsättningar för implantatbehandling och vilka förväntningar du kan ha på resultatet. Du får ett kostnadsförslag och vi ser över hur mycket du kan få i ersättning från Försäkringskassan.

Förberedande behandling

Innan själva implantatbehandlingen behöver vi se till att du är ”hel och ren” i munnen. Det innebär att vi tar bort eventuella tänder med infektioner, lagar hål, rotfyller tänder och ser till att du inte har några infektioner. Din munhygienen är mycket viktig inför behandlingen. Vår tandhygienist hjälper dig med detta och ger dig även instruktioner för hur du skall ta hand din egenvård hemma.

Operation

Nu är det dags att sätta fast titanskruven i käkbenet. Ingreppet sker på 711-Kliniken City och tar inte mer än någon timme. Vi gör operationen under lokalbedövning. Du kommer att vara bedövad och ha en effektiv smärtlindring under hela ingreppet.

Du kan komma att känna dig svullen och öm efter operationen. Det kan vanligtvis behandlas med vanliga värktabletter och går oftast över inom några dagar. De flesta kan gå till sitt arbete redan dagen efter.

Kvaliteten på benet och hur många skruvar som opereras in påverkar hur lång tid det tar för titanskruvarna att växa fast i käkbenet. I vissa fall kan implantatet belastas direkt, i andra fall kan det ta upp till fyra månader innan skruvarna växt fast i benet. Under denna period får du provisoriska tänder.

Nya tänder

När skruvarna har läkt fast i benet är det dags för de nya tänderna. Den här fasen tar i regel några veckor. Ett nära samarbete mellan din tandläkare och tandteknikern tar vid och dina nya tänder börjar tillverkas och tar form.  När tänderna är klara kommer du till 711-Kliniken  för provning och inställning och justering av dina nya tänder.

Efterkontroller

Det är nu mycket viktigt med munhygien. Du träffar därför tandhygienisten som ger dig instruktioner och du får ett eget hygienprogram att följa.

Efter cirka sex månader görs en uppföljande kontroll hos tandläkaren.  Därefter görs röntgenkontroller varje år för att se till att benet inte försvinner från tandimplantaten. Tandhygienisten bör du besöka en till två gånger om året.

Vi använder oss av Straumann implantat och här kan du läsa mer om hur proceduren går till.

Kan alla få tandimplantat?

De flesta kan få tandimplantat dock inte alla. En avgörande förutsättning är att det måste finnas tillräckligt mycket ben av hög kvalitet som titanskruven skall fästas i. Din allmänna hälsa kan också påverka möjligheterna till tandersättning med implantat.

Vid undersökningen tar vi reda på just dina förutsättningar till implantatbehandling.

Hur mycket kostar tandimplantat?

Vi behöver först undersöka dig innan vi kan svara på den frågan.

Efter undersökningen går vi igenom dina förutsättningar för implantatbehandling och vilka förväntningar du kan ha på resultatet. Du får ett kostnadsförslag och vi ser över hur mycket du kan få i ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer om hur det går till

Önskar du fördjupa dig i ämnet tandimplantat kan du läsa mer här.

Det var en svensk, Per-Ingvar Brånemark som uppfann tandimplantatet